Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2015 Η Εβραϊκή κοινότητα της Χίου και το διαχρονικό αποτύπωμα της

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2015 Η Εβραϊκή κοινότητα της Χίου και το διαχρονικό αποτύπωμα της

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει ως σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και τη διεύρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», θέμα πολυδιάστατο τόσο στην ιδεολογία όσο και στην πράξη.

Με τον εορτασμό δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί η έννοια της ανεκτικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή του σεβασμού των πεποιθήσεων του Άλλου, με την αποδοχή του διαφορετικού και με τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης διαχρονικά μέσα στις κοινωνίες. Η ευρωπαϊκή ιστορία έχει να δείξει πολλά παραδείγματα βίας, περισσότερο ή λιγότερο ακραία, με την απομόνωση έως και την εξόντωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών ομάδων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου επέλεξε να αφιερώσει τον εορτασμό «στην εβραϊκή κοινότητα της Χίου και στο διαχρονικό αποτύπωμά της». Η παρουσίαση αυτού του ειδικού θέματος θα διαρκέσει από την Παρασκευή 25 μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 και θα περιλάβει τις παρακάτω δράσεις:

Παρασκευή 25/9: Ενημέρωση μαθητικών ομάδων, με πρώτη στάση στην εβραϊκή συναγωγή στην πόλη της Χίου και δεύτερη στάση στη «Σκοτεινή Φυλακή» στο Κάστρο της Χίου
Σάββατο 26/9: Παρουσίαση της εβραϊκής συναγωγής και του ειδικού θέματος στα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Κυριακή 27/9: Δημόσια προβολή των αρχαιολογικών τεκμηρίων για την παρουσία και την άνθηση του εβραϊκού στοιχείου στη Χίο, στο χώρο της «Σκοτεινής Φυλακής» στο Κάστρο της Χίου. Η προβολή θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ.

Στις εκδηλώσεις θα μετέχει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με την επιμελήτρια κ. Αναστασία Λουδάρου.

Η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.