Αποκατάσταση και ανάδειξη Χερσαίων τειχών Κάστρου Χίου

Αποκατάσταση και ανάδειξη Χερσαίων τειχών Κάστρου Χίου

Το Κάστρο της Χίου αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της πόλης της Χίου και το σπουδαιότερο οχυρωματικό μνημείο του νησιού. Το τμήμα του χερσαίου τείχους που θα αποκατασταθεί από τον Προμαχώνα Α έως και τον Προμαχώνα Γ είναι το πιο προβεβλημένο τμήμα του μνημείου, άμεσα ορατό από το λιμάνι της πόλης και από το εμπορικό κέντρο της.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν ήπιες αρχιτεκτονικά επεμβάσεις, όπως καθαρισμούς, στερεώσεις, αρμολογήματα, πληρώσεις ρωγμών και τοπικές ανακτίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν το μνημείο ασφαλές και προσβάσιμο στο κοινό. Επιπλέον, θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί η Κεντρική Πύλη του Κάστρου (Porta Maggiore).

Ημερίδα αφιερωμένη στο Κάστρο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, στο πλαίσιο του “2018 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ”, την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στο Κάστρο της Χίου με τίτλο: «Τα πορίσματα της έρευνας από τις πρόσφατες εργασίες στα χερσαία τείχη του Κάστρου της Χίου».

Εδώ και ενάμισι χρόνο η Εφορεία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, υλοποιεί το έργο της αποκατάστασης του χερσαίου τείχους. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν από τις τρεις επιβλέπουσες του έργου τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως.

Επίσημος προσκεκλημένος είναι ο Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής κ. Emanuele Papi, ο οποίος θα μιλήσει για την συμβολή της Ιταλικής Σχολής και της Ιταλικής επιστήμης στην έρευνα για το Κάστρο και τα μεσαιωνικά μνημεία της Χίου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην «Σκοτεινή Φυλακή» στο Κάστρο της Χίου, ώρα 11:00 και στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.

Είσοδος ελεύθερη.

Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017 – EU in My Region

Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017 (#EUinMyRegion) είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας, που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους. Συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στην Χίο στις 30-4-2017 θα γίνει ξενάγηση στο έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη των Χερσαίων τειχών του Κάστρου Χίου» από αρχαιολόγους και μηχανικούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.