Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2016 Τα σημάδια που άφησαν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής εκστρατείας του 1922 στο Κάστρο της Χίου

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2016 Τα σημάδια που άφησαν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής εκστρατείας του 1922 στο Κάστρο της Χίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και επέλεξε να αφιερώσει τον εορτασμό “στα σημάδια που άφησαν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του 1922 στο Κάστρο της Χίου”. Το θέμα αυτό θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 και θα περιλάβει τις παρακάτω δράσεις:

Παρασκευή 23/9: Περιήγηση σχολικών ομάδων στο Κάστρο της Χίου στα σημεία/κτήρια, όπου άφησαν τα σημάδια τους οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του 1922. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το Οθωμανικό Σχολείο.

Κυριακή 25/9: Εκδήλωση στο Οθωμανικό Σχολείο του Κάστρου από τις 11:00 έως τις 12:00, για το οθωμανικό τέμενος Μπαϊρακλή στο Κάστρο, μέσα στο οποίο έζησε οικογένεια προσφύγων αρμενικής καταγωγής. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
α) Ομιλία για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του οθωμανικού τεμένους, καθώς και παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασής του από τον μελετητή του μνημείου κ. Σταύρο Βασιλάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό.
β) Προβολή βίντεο με αφήγηση από την τελευταία ένοικο του τεμένους

Η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016) είναι ελεύθερη για το κοινό.