Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2017 Ο ποταμός Παρθένης, ένα δώρο ζωής για την πόλη της Χίου, χάνεται

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2017 Ο ποταμός Παρθένης, ένα δώρο ζωής για την πόλη της Χίου, χάνεται

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες με σκοπό μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας που θα θέσει προβληματισμούς και θ’ ανοίξει συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με ένα αφιέρωμα στον ποταμό Παρθένη, ένα δώρο ζωής για την πόλη της Χίου, που χάνεται. Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης και το 3ο Γενικό Λύκειο Χίου, θα υλοποιηθεί δράση με αφετηρία το ναό του Αγίου Γεωργίου Καταδότη. Ομάδα αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου βαδίζοντας στις όχθες του ποταμού Παρθένη, σε μια ιστορική αναδρομή, θα μιλήσει για τα μνημεία που είχαν ιδρυθεί στις όχθες του και θα ξεναγήσει στα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Στη συνέχεια θα συζητηθεί η οικολογική διάσταση του έργου της κατασκευής παρακαμπτήριας οδού της πόλης Χίου επί του ποταμού Παρθένη που υλοποιείται σήμερα, καθώς και οι επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον και στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.

Ημερομηνία δράσης: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Σημείο συνάντησης: Ναός Αγίου Γεωργίου Καταδότη

Ώρα: 10:00

Τη δράση μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017) είναι ελεύθερη για το κοινό.