Περιβάλλον και Πολιτισμός Λαμπρές ιστορίες φωτιάς

Περιβάλλον και Πολιτισμός Λαμπρές ιστορίες φωτιάς

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς διοργανώνει την πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» με φετινό θέμα τη φωτιά. Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου όπου ο στίχος περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη, γνώση, τέχνη και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό.

Με την ευκαιρία αυτής της δράσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ανοίγει την περιοδική της Έκθεση με τίτλο «Τα φωτιστικά μέσα από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα στις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου» στο κτίριο «Παλάτι Ιουστινιάνι» στο Κάστρο της Χίου, η οποία θα διαρκέσει ένα (1) χρόνο. Τα αρχαιολογικά αντικείμενα που παρουσιάζονται έχουν σχέση με το φως ως διαχρονικό σύμβολο της φωτιάς και προέρχονται από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου της Εφορείας. Στην έκθεση έχει περιληφθεί και χάλκινο λυχνάρι που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και διατέθηκε ευγενώς ως δάνειο για τον εμπλουτισμό της περιοδικής έκθεσης.

Στο χώρο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 21/10/2016.

Στο τετραήμερο του εορτασμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016. Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» (20 έως 23 Οκτωβρίου 2016) η είσοδος στο «Παλάτι Ιουστινιάνι» θα είναι ελεύθερη για το κοινό.